11 de febrer del 2008

FONT DE LA PLAÇA SANT EUDALD

Situació:
Està situada en una petita raconada que fa la plaça on hi ha el carrer que connecta la plaça amb la plaça Nova.
L’actual font va ser construïda el 1950, recordant la que hi hvia en el mateix lloc des del 1878. És de pedra picada. Té una base amb quatre piques de les quals dues eren cegues ja en origen. De les altres dues una ha estat cegada últimament i només hi ha una aixeta i una pica amb aigua. Sobre les piques cegues hi ha unes volutes de pedra treballada. Al mig hi ha una pilastra quadrangular amb motllures refondides a tot vol i rematat per per una pinya coronada per una espadanya de ferro forjat acabada amb una creu aureolada. En un dels costats hi ha el nom de la font: “Font de Sant Eudald” i en l’altre les dates de la seva construcció i reforma “1878-1950”.

La font està envoltada per cases d’habitatges amb comerços als seus baixos.

El nom li ve de la plaça on es troba. Antigament l’espai que ocupa era una antiga placeta, anomenada Plaça de l’Hosta o d’en Molinou, situada al darrera de l’espai que ocupava l’antiga església de Sant Eudald. Aquesta ocupava el que avui és la plaça que porta el nom del Sant. Durant la Guerra Civil l’església es va enderrocar i per això tota la plaça resultant, inclosa l’antiga plaça de l’Hosta, s’anomena Sant Eudald.

L’aigua prové de la font del Raval de Barcelona, aquesta font recull l’aigua de la muntanya del Calvari, No cal atribuir-se-li cap propietat medicinal especial. Com la majoria de fonts de Ripoll l’aigua és dura, molt calcària, amb molts carbonats.

La idea de fer una font a la plaça de l’Hosta ve de molt antic. Ja en l’any 1584 es parla de la construcció d’aquesta font, però aquesta no esdevé una realitat fins tres segles després. El 12 de juliol de 1877 l’Ajuntament acorda fer arribar l’aigua de la font del Raval a una nova font que es construiria al mig de la plaça de l’Hosta prop del pou de l’Església de Sant Eudald. D’aquest pou ja se’n té constància al S. XV.
La font es va fer tota de pedra picada, constava d’un graó que la voltava, amb una gran base d’una sola peça i al damunt una pilastra amb un raig a cada banda i la inscripció 1878 .
Al 1950 la font es va reformar completament a semblança de l’antiga tal com apareix descrita abans.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

m'han agradat aquesta font que
esta a la plaça sant Eudald i és un lloc molt visitat esta el centre del poble.

Anònim ha dit...

M'ha agradat fer la font de la plaça de sant Eudald perque es bonica i la veig cada dia!

Anònim ha dit...

És una font molt bunica i molt coneguda

Anònim ha dit...

aquesta font es molt maca i ames ames els que la van fer s'han explicat molt be com es si raja o no raja ect.

Anònim ha dit...

M'ha agradat fer la font de la plaça sant Eudald perque es bonica i la i la veig cada dia

Anònim ha dit...

Es una font interessant, bonica, antiga i molt vista.Anna Domènech

Anònim ha dit...

Hola sóc la Núria m'ha agradat fer aquesta font perque és molt bunica.

Anònim ha dit...

Aquesta font la veu molta gent!!!!!!!