10 de febrer del 2008

FONT DEL CAGANELL

Situació:
És una font situada a la vessant oest de la muntanya de Sant Antoni. És relativament antiga, té més de 70 anys, està formada per pedres en forma de semicercle i al costat hi ha un banc de pedres.


Funcionament de la font:
La font té dos tots un que normalment estava tapat amb un tap de suro, per on rejava l'aigua, i si algú se'l deixava obert mentre puava aigua o es refrescava... formaba una bassa als peus de la font i un altre tot, que feia sortir l'aigua quan n'hi havia excés.

Estat de la font:
La font actualment no raja aigua , degut a les poques precipitacions que hi ha actualment.

Entorn de la font:
Al costat de la font està ple de pedres, la terra està plena de molsa i humitejat, i predominen els arbres de fulla caduca com l'avellaner, freixes, faig, roures però també hi ha alguns pins o avets.
Al davant de la font i passa un rierol que és un afluent del Ter, el Caganell.

D'on li ve el nom?
El 16 de desembre de 1968 l'Ajuntament acorda denominar com a carrer de Caganell l'antic camí que, gairebé al final del C/Progrés, porta a la masia i vivendes del mateix nom. En la capbrevació de l'any 1557 d'una peça de terra, menciona que termeneja en el torrent <>.

- El novembre de 1979 veïns d'aquest barri sol·liciten el canvi de nom per considera desagradable l'antic apel·latiu , al que volen veure concomitàncies repulsives. L'Ajuntament acorda el canvi de nom i aplica
el de “ Carrer de l'Estany”, recolzat en treballs històrics. Segons el filòleg i historiador Josep Balarí cagalell significa estany natural, això pot fer suposar que en altres temps aquest torrent força engorjat podia haver format en aquest indret un estany.
Actualment també es anomenada font de can Mauri, ja que aquest és el nom del propietari dels terrenys.

- Notícia trobada en un diari publicat a Ripoll que es deia Jueves en fa referència de la font de Caganell al 24-de març de 1887 i diu el següent:
- La font de Caganell es troba, molt ben situada a prop de l'estació del Ferrocarril, aigua de molt bona qualitat i abundant, prop de una casa de pagès, menjolaganell, que en cas de que passi molt temps un si pot refugiar?


Dades analítiques
Temperatura: 17ºC
PH: 7'5
color: NO
Duresa: 52ºHF
Transparència: SÍ
Nítrits[NO2]: 0'33 mg/L
Olor: NO
Clorurs[CL']: 21'27 mg/L

3 comentaris:

Anònim ha dit...

hola som en Marc i la Jihane de sisè de primària i hem comentat aquesta font perquè és la que vam fer nosaltres i uns altres alumnes.I trobem que aquest projecte sobre l'aigua és una molt bona idea

MiC ha dit...

Hola!

Som la Marta i la Clàudia de 6è de primària.

Hem format part d'akest treball.
Tot hi k ens va costar una mika perke i havia vakes o vam poder akonsegir!!
Ens va fer una mika de por jajaja
perke les vakes ens miraven malament i ens seguien.

Esperem k hagueu après molt, com nosaltres =)

att;___________M* & C*

jlkkhj ha dit...

hola som en Marc i la Jihane i volem dir que hem format part del treball de la font de caganell i ens ha agradat molt la idea de el projecte sobre l'aigua