11 de febrer del 2008

FONT DEL TÒTIL

Situació:
La Font del Tòtil esta ubicada a la zona oest de la Vila de Ripoll, al camí reial de Ripoll a Campdevànol i cap a la pobla de Lillet. Al costat del riu Freser i de la Font de la Roca.
Aquesta Font es va perdre els anys 40, degut a un aiguat que va patir Ripoll; només va quedar la Font de la Roca. El club excursionista de Ripoll va decidir recuperar-la, tot i que no sap si es troba al mateix lloc que els seus orígens. Tampoc se sap exactament d'on prové l'aigua. Alguns diuen de la Riera de Tres Plans, altres del Puig del Catllar i la darrera visió és que bé soterrada uns 20km des del riu Rigart, sota Planoles, fins a Ripoll.

Per arriba a la font, partim per exemple del pont del Raval i caminant sempre per la dreta del riu Freser passarem pel grup de cases de Sta Maria , just després de passar per sota del pont del desviament trobarem la casa de Can Nerol, ca L'Àliga, la Casa d'Ordina i els seus conrreus tallats per la via del tren que va de Barcelona a Puigcerdà. Després veurem la cases de can Socarrats, Can Casals, la Vila Graugés, les parceles de Can Casals, el trencant de Garona i les seves planes i les cases pairals de la caseta d'en Jordana, el Colmarot i Garona.
Si mirem a la banda esquerra del riu Freser hi veurem el passeig de la Farga Catalana, l'escola Salesiana, el passeig del Freser i un canal; la carratera N-152 i al fons el barri de St Pere, la fàbrica Faialsa, l'hispano i la Farga Casanova (ara Comforsa). Quant davant nostre al costat esquerra del riu hi veiem la casa pairal del Vilà haurem arribat a la font del Tòtil. La passejada dura uns 25 minuts a peu.
La font es troba en una zona lúdica composta per una gran explanada, plena d'arbres i amb unes barbacoes on s'hi pot dinar, berenar, jugar a pilota...
La Font està formada per un mur de pedra en forma de ferradura amb bançs laterals a un nivell inferior al pla, no gaire més amunt de la llera del riu. L'aigua brolla per una canonada damunt la qual hi ha un rajol amb un tòtil.


Molts entesos ens diran que el seu doll ve aigües amunt de la riera de tres plans; altres ens diran que venen soterrades de puig del catllar; i uns estudis,que discòrre soterrada uns 20km i vé d' aigües amunt del riu Rigart, sota planoles. El que sí que puc afirmar, es que en brollar, a totes les estacions de l'any, l'aigua es mante entre els 15 i 18 graus; això demostra que bé soterrada d'algun lloc llunyà.
Una altre cosa que ens cridarà la antencío sobre les fonts del tòtil i de la roca es que a l'hivern, en temperatures de 10ª sota 0 durant molts dies seguits, el seu raig; es ven igual, i moltes vegades fumejant; quant hi ha una variació entre la temparatura ambient i la de l'aigua de 25 a 30 graus.

El mateix passa a l'estiu, en molts dies de continuada calor, on el seu doll d'aigua surt fresc, gairebe congelat per al caminant assedegat.
Aquesta aigua té molt ferro i són medicinals, indicades pel fetge, pel ronyons
Hi ha una historia que diu que: es una aigua que no fa mai mal.
Quan varem fer les fotos 12-01-08 la font no brollava.
L'aigua de la Font del Tòltil no és la mateixa que la de la Roca malgrat estar separades per uns metres ja que les analítiques son diferents.
Dades analítiques:
23-04-2007

Coliforms 28,8
Nitrats 42,4
Amoni <0,15>
Color <5>
Conductivitat a 20º 593
Olor <3>
pH 7,16
Terbolesa 0,22

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta font es molt bonica!
A vegades hi anem amb l'escola es molt divertit!Soc l'anna navio

Anònim ha dit...

he llegit la informació de lA FONT DEL TOTIL perque fem un treball, els de quart.amb va molt bé!!!!!!!

maria domènech plana

Anònim ha dit...

Aquest treball de la font de tòtil esta molt ven i espero que tots als que han fet el treball d'ho hagin pasat tant be com jo!!!

Neus Vila Badia

Anònim ha dit...

EL MEU GERMÀ LUCA M'HA DIT QUE VA SER MOLT DIVERTIT ANAR A LA FONT I DIU QUE VOL TORNARI!!!!!
ADEU.

AGUSTINA.