12 de març del 2009

Descripció de la font i els voltants


Ver mapa más grande

La Font del Tòtil esta ubicada a la zona oest de la Vila de Ripoll, al camí ral de Ripoll a Campdevànol i cap a la pobla de Lillet.

Al costat del riu Freser i de la Font de la Roca.

No se sap exactament d'on prové l'aigua. Alguns diuen de la Riera de Tres Plans, altres del Puig del Catllar i la darrera visió és que bé soterrada uns 20km des del riu Rigart, sota Planoles, fins a Ripoll.S’arriba a la font caminant sempre per la dreta del riu Freser passant pel grup de cases de Sta Maria , just després de passar per sota del pont del desviament s’hi troba la casa de Can Nerol, ca L'Àliga, la Casa d'Ordina i els seus conreus tallats per la via del tren que va de Barcelona a Puigcerdà.
Després es veuen les cases de can Socarrats, Can Casals, la Vila Graugés, les parceles de Can Casals, el trencant de Garona i les seves planes i les cases pairals de la caseta d'en Jordana, el Colmarot i Garona.A la banda esquerra del riu Freser hi ha el passeig de la Farga Catalana, l'escola Salesiana, el passeig del Freser i un canal; la carratera N-152 i al fons el barri de St Pere, la fàbrica Faialsa, l'Hispano i la Farga Casanova (ara Comforsa).

Quan trobem a l’esquerra del riu la casa pairal del Vilà haurem arribat a la font del Tòtil.

La font es troba en una zona lúdica amb una gran explanada, plena d'arbres i amb unes barbacoes on s'hi pot dinar, berenar, jugar a pilota...La font està formada per un mur de pedra en forma de ferradura amb bancs laterals, a un nivell inferior del pla, no gaire més amunt de la llera del riu.

L'aigua brolla per una canonada damunt la qual hi ha un rajol amb un tòtil.

Una revinguda del riu Freser al seu pas per la font del Tòtil 25 de maig de 2008


Nosaltres la veiem així:

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quines fonts més maques!!!


JÚLIA ORRI,OLGA MÀRQUEZ I SOUKAYNA.