26 de març del 2009

Fem de científics





L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que l’aigua està contaminada quan no reuneix les condicions adequades per a que l’aigua pugui ser utilitzada per a qualsevol activitat necessària per a l’home.

Avui la Sandra, la mare del Joan Cuy, ens ha ajudat a analitzar l’aigua de la font del Tòtil, també hem analitzat la de la font de la Roca, la del riu Freser i la de l’aixeta , així hem pogut comparar els resultats.

Per les seves característiques l’aigua no contaminada ha de ser incolora, transparent, inodora i insípida. L’aigua de la Font del Tòtil reuneix totes aquestes qualitats.

També ha de ser neutra, sense excés de matèria orgànica o de productes tòxics.
N’hem comprovat l’acidesa posant un paper indicador de pH, i ens ha sortit un valor de 7, que està dins dels valors normals (6,5 - 9,5)
Hem comprovat si portava Clor, tirant una pastilla que en contacte amb el clor hauria tenyit de color l’aigua, però no ha canviat gens, per tant no té clor.
Hem mesurat , amb un tester, la seva conductivitat, i ens ha marcat 590 Oms, la de la Roca només ha marcat 200 Oms, per tant la de la Roca porta més minerals que la del Tòtil.

Ens ha agradat molt comprovar la duresa de l’aigua. Per saber si en l’aigua hi ha dissoltes sals de calci, magnesi o ferro hem necessitat un reactiu. Primer unes gotes d’un producte que ens ha portat la Sandra han tenyit l’aigua de color rosa, hi hem afegit gota a gota un altre reactiu fins que l’aigua ha quedat de color blau. Hem necessitat més de 20 gotes! Això vol dir que l’aigua és molt dura, té molta calç. De totes quatre la que en té menys és l’aigua del Freser, només ens han calgut 15 gotes per tornar-la de color blau.

I per acabar observem el microorganismes que es poden trobar a l’aigua.
Hem posat aigua en una placa, on hi ha un preparat, “un aliment”, que farà créixer els microbis que hi puguin haver. Només necessitem temps i escalfor.
Creixeran formant petits punts de colors, que segons la tonalitat seran uns o altres microorganismes. Cada puntet s’anomena colònia i hi ha milers de microorganismes.
Si hi ha alguna colònia de color rosa fort, voldrà dir que aquella aigua s'ha contaminat.



4 comentaris:

Anònim ha dit...

AQUEST TREBALL EL VAM FER PERFECTE!
L'HAURIEM DE REPETIR UN ALTRE COP.




OLGA MARQUEZ CALVO.

Anònim ha dit...

SOM ELS MILLORS CIENTIFICS DE TOT EL MON!





OLGA MARQUEZ CALVO.

Anònim ha dit...

El Càntir
Amb una profe a la pissarra i un profe per taula, ja us podeu imaginar que la família ens varem quedar bocabadats i els càntirs han sortit la mar de bé. FELICITATS a tots!!!!!!

Anònim ha dit...

EM VA ENCANTAR FER DE CIENTÍFICA PER UN DIA REVI9SANT LES AIGUES DE LES DIFERENTES FONTA







JUDIT JURADO